Kebbet, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yetişen kalın kabuklu bir narenciye. Bölgede giderek azalan Kebbet , yüz yıllardır Hatay’ın köylerinde, her evde el emeğiyle ve geleneksel yötemlerle reçel haline getiriliyor. Hoş kokusu ve taptaze lezzeti ile Kebbet reçeli, eşsiz kokuya sahip turunçgillerden biridir. Hatay’a özgü bir meyve olmasının yanında tüm ülkede tanınmış enfes lezzetlerden biridir kebbet. Bazı bölgelerde Bergamot olarak tanınır.
Kebbet Reçeli Tarifi:
Gerekli olan malzemeler:
- 1,5 kg toz şeker
- 5 adet kebbet
- Yarım limon
Malzemeler aynı oranlarda artırılarak daha fazla reçel yapılabilir. Ayrıca şeker miktarı zevke göre artırılıp azaltılabilir. Orta şeker olarak ayarlanan bu tarifte, kebbetin cinsine göre acımsı bir tat ağır basıyor ise şeker miktarının artırılması önerilebilir.
Hazırlanışı:
Kebbet’in dışındaki kabuk ince bir tabaka halinde soyulur. Daha sonra ortadan ikiye ayrılan kebbet’in içerisindeki meyve kısımları alınarak sadece kabuk kalması sağlanır. İç kabukları ince uzun olacak şekilde ( kibrit kutusu ölçülerinde) doğranır. Acısının alınması için acı gidene kadar suda haşlanır. Haşlanan kebbetlerin suyu süzülür ve normal ısıdaki bir suya konulur. Gece boyunca bu suda bekletilebileceği gibi acısı fazla ise aralarda suyu da değiştirilebilir. Ertesi gün geniş bir tencere içerisine su ve şeker alınarak kaynatılır.
Şeker yoğun bir kıvam almadan önceki gün suda bıraktığınız kebbetleri süzerek şekerli suya koyun. Reçel kıvamına gelen karışımın içerisine yarım limon sıkılır. Reçel 5 dk kadar kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Daha sonra temiz kavanozlara alarak reçellerinizi uzun süre koruyabilirsiniz. Bunun için reçeller sıcak halde kavanozlara konulmalıdırlar. Daha sonra ağzı kapatılmış sıcak kavanozlar ters çevrilerek soğumaları beklenir. Soğuduklarında servise ve saklanmaya hazır hale getirilerek uzun süre kullanılabilirler.
No comments yet, be the first to leave one!
You must be logged in to post a comment.